SINCA VECHE, PREJMER, HARMAN, FELDIOARA

Sinca Veche, Sinca Noua, Obiective turistice in jurul Brasovului

Din Brasov va propun un traseu interesant ce incepe cu o plimbare printr-un minunat parc ecologic creat in jurul schit-ului rupestru de la Sinca Veche, apoi o vizita la doua dintre cele mai puternice cetati din Transilvania, Prejmer si Harman si in final pe la cetatea cavalerilor teutoni de la Feldioara.

Brasov, Sinca Veche, Prejmer, Harman, Feldioara

La SINCA VECHE am descoperit intr-un cadru natural superb, doua schituri sapate in stanca si un parc ecologic ingenios creat. Un loc cu adevarat special, unde, mana omului a modelat atat de bine natura, respectand-o, astfel incat ingerinta lui sa deranjeze cat mai putin. Dubla manastire mentionata inca din anii 1700 m-a impresionat prin cupola ei prin care se putea admira cerul, asa cum am vazut la Parteonul din Roma. Scobiturile ei m-au dus imediat cu gandul la casele hobbitilor din filmul Lord of The Rings iar plimbarea prin parcul care te indemna la relaxare si admiratie m-a facut sa uit complet de trecerea timpului.

Sinca Noua, Sinca Veche, schituri rupestre, obiective turistice in jurul Brasovului

Sinca Noua, Sinca Veche, schituri rupestre, obiective turistice in jurul Brasovului

Locuri asemenatoare am mai vazut in Romania si la Bozioru si Alunis, la Corbii de Piatra, la Cetateni, la Turnu, pe langa Putna.

De retinut este si faptul ca din acest sat s-au tras stramosii ardeleanului Gheorghe Sincai, reprezentant marcant al Scolii Ardelene, luptator pentru drepturile romanilor din Transilvania si unul dintre autorii documentului Supplex Libbelux Vallachorum Transilvanie adresat Imparatului Habzburgic pentru recunoasterea drepturilor natiunii romane.

http://sincaveche.ro/parc-ecologic-tara-fagarasului

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Biserica fortificata din PREJMER, inscrisa pe lista UNESCO, este cea mai bine pastrata biserica fortificata din Romania. Inceputurile ei pornesc din prima jumatate a anilor 1200, cand se initiaza constructia acesteia cu ajutorul cavalerilor teutoni. Acestia au venit in zona pentru apararea granitei Regatului Ungariei, in principal impotriva tatarilor, care intrau prin pasul Buzau. Si ea a primit stilul gotic de la Abatia din Carta, despre a carei importanta v-am vorbit in alt articol.

Cetatea fortificata Unesco, Prejmer

Biserica fortificata Prejmer, sit Unesco, obiective turistice in jurul Brasovului
Am vizitat fortificatia de mai multe ori, in randuri diferite, mereu cu alti prieteni si intotdeauna mi-a facut placere sa o admir, sa-mi improspatez amintirile, sa ma bucur de imaginea ei impunatoare. Biserica gazduieste si ea un muzeu cu obiecte sasesti asemenea bisericii de la Viscri iar in plus fata de incaperile de depozitat slanina si grane pe care le aveau mai toate bisericile fortificate aceasta era dotata si cu clase de scoala si cu peste 200 de camerele pentru locuit.

Biserica fortificata Prejmer, sit Unesco, obiective turistice in jurul Brasovului

Biserica fortificata din Prejmer, Unesco, sala de scoala

Biserica fortificata din Prejmer, Unesco, sala de scoala
Ce mi s-a parut diferit fata de alte asemenea fortificatii a fost in primul rand drumul de straja. Acoperit, destul de larg, presarat cu metereze, cu guri pentru aruncarea materialelor inflamabile si inzestrat cu „orga mortii”- gura pentru tragerea simultana cu mai multe arme. Nu am avut cum sa nu remarc aici si toaletele incastrate in zid prin care strajerii asigurau si ornamentrea zidurilor exterioare…

Program de vizitare: luni-sambata 9-18, duminica de la 10:30-18, luni inchis. Telefon: 0268362042.

Prejmer – localitatea

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Biserica fortificata din HARMAN sau Honigsberg-adica Muntele Mierii, cum se numea in germana, mi s-a parut a fi copia mai mica a bisericii Prejmer. Asemanarile principale intre cele doua constructii sunt perioada in care au fost ridicate, Cavalerii Teutoni care au initiat constructia si influenta abatiei cistericiene de la Carta, sub a carei supunere au fost amandoua.
Dupa memorie, un lucru care deosebeste evident cele doua constructii, este intrarea in incinta fortificatiilor. Aceasta nu se mai face printr-o poarta cu hersa, un fel de grilaj ca la Prejmer ci printr-un pridvor lung, cu pereti pictati si cu un frumos fronton ce aminteste de arhitectura caselor sasesti, construite in perioada in care Transilvania facea parte din Imperiul Austriac. Turnul mare este si aici strajuit de cele patru turnulete, ca la alte orase din Transilvania, lucru care simboliza dreptul urbei de a judeca.

Program de vizitare: http://ro.harmaninfo.com/vizitarea-cetatii. Telefon contact:Dan Ioan Ilica-Popescu, telefon: (+4)0729745210

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Am mentionat FELDIOARA in principal pentru importanta ei istorica, data de prezenta aici a celei mai importante fortificatii din tara noastra a Cavalerilor Teutoni. Chiar daca am gasit cetatea teutonilor in ruina, a meritat parcurs scurtul drum pana la ea. In prezent este in renovare, trebuin sa fie finalizata pana la finele anului 2016, cand abia astept sa o (re)vad..:) Aici am avut un sentiment de descoperire importanta. Parca ii vedeam pe faimosii cavaleri pregatiti de lupta, imbracati in frumoasa lor armura, calare pe masivii lor cai.

Va mai recomand daca tot ati ajuns pana aici, sa faceti si o scurta plimbare prin sat, pentru a admira frumoasele case sasesti si biserica.

 

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta. Va rog sa dati share si like pe facebook pentru a ne promova tara la cat mai multe persoane.

PS: Apasa mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google iar acolo apasa butonul „navigare” ca sa te duca direct la destinatia turistica…

Related Post

10 gânduri despre „SINCA VECHE, PREJMER, HARMAN, FELDIOARA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.