IN VIZITA LA STRAMOASA REGINEI ANGLIEI. CLAUDINE RHEDEY SI CASTELUL SAU.

Din Targu Mures am pornit spre piscinele cu apa sarata de la Praid dar, inainte sa ajungem acolo, planuiam sa ne oprim si la CASTELUL RHEDEY, ce a fost un timp in renovare. Era unul dintre obiectivele din lista mea, caruia i-a venit acum timpul…

castelul-rhedey-si-praid

Constructia ridicata in anii 1800, arata mai degraba a conac, avand totusi ca si stramos un castel adevarat, cu turnuri de aparare si gradini intinse. Un castel care si-a trait cu mandrie viata pe aceste locuri, pana a apus.

Cum am intrat in curtea castelului, am gasit pe stanga panoul cu istoria acestuia si a familiei Rhedey, iar in dreapta, am zarit o statuie cu chipul unei femei.

Am intrat in cladire unde m-a intampinat calduros un ghid. Acesta parea foarte bine pregatit in ceea ce priveste istoria zonei si a castelului. M-a intrebat apoi cat timp am la dispozitie, ca sa-si calibreze prezentarea si a inceput apoi cu o dorinta vie si parca plin de mandrie, sa-mi prezinte asemenea unei gazde bune care-si prezinta casa, tot ce are mai bun de oferit acest loc.

Cu ochii in toate partile, impresionat de picturile, ornamentele murale si de ferestrele ovale caracteristice barocului transilvan, i-am urmarit prezentarea si l-am urmat in toate camerele castelului.

Intr-o camera am gasit expuse frumoasele tablouri ale lui Datu Victor, un pictor local. Apoi, am pasit intr-o alta camera interesanta, unde am gasit reprezentate sute de cruci si semnificatia lor. Iar la final, am descoperit intr-o alta incapere, istoria interesanta a satului Sangeorgiu de Padure.

castelul-rhedey-4

castelul-rhedey-12

castelul-rhedey-33

Am trecut de mai multe ori pe aici si pe la pitorescul lac Bezidul Nou, dar nu stiam prea multe despre istoria sa. Acesta, a inghitit din pacate la infiintare, intregul sat vechi. Am aflat cu aceasta ocazie ca aici au locuit in pace patru religii: greco-catolicii, catolicii reformati, unitarienii si secuii sabatarieni. Nu stiam ca secuii au pastrat o religie apropiata de iudaism. Ca sambata nu munceau in nici un chip si ca au fost persecutati aici de-a lungul timpului, persecutie ce a culminat cu exterminarea nazista.

castelul-rhedey-34

Am mai aflat cu aceasta ocazie si semnificatia unei cruci mortuare unguresti, cruce sculptata in lemn si pe care am tot intalnit-o in traseele mele. Ghidul mi-a explicat ca floarea din varf exprima faptul ca persoana plecata intre cei drepti era o femeie, pe cand, un semn geometric reprezenta un barbat. Apoi o linie facea referire la verigheta si starea civila, alte linii la numarul de copii si apoi la final era reprezentata religia.

castelul-rhedey-30

Am primit apoi o oferta pe care nu puteam s-o refuz. Ghidul s-a aratat incantat sa-mi deschida si biserica reformata de peste drum. Aici am gasit-o inmormantata pe Claudia Rhedey, stra-stra-stra bunica actualei Regine a Angliei, a carei statui am observat-o in fata castelului si despre care eram informat chiar de la inceput pe panoul de la intrarea in curte si de catre ghid. Am vazut aici si placile comemorative care indicau donatiile facuta de Regina Angliei pentru renovarea aceastui lacas de cult si ‘urmele’ lasate de Printul Charles al Angliei.

Biserica poarta la intrare, interesantul blazon al familiei Rhedey si are tavanul casetat si pictat cu o multime de simboluri.

biserica-reformata-sangeorgiu-de-padure-4

biserica-reformata-sangeorgiu-de-padure-8

In zidul din dreapta, opus amvonului, se pare ca este innmormantat si contele Rhedey, iar la exteriorul bisericii exista o fresca cu Sfantul George- protectorul satului Sangeorgiu de Padure.

Daca va uitati in sus peste padure, o sa vedeti tronand acolo si capela Familiei Rhedey, care se pare ca avea un tunel, care o unea la un moment dat de castel si de biserica.

biserica-reformata-sangeorgiu-de-padure-3

Puteti retine locul, si sa vizitati acest castel eventual si impreuna cu Castelul Lazar, atunci cand o sa veniti in concediu in zona Praidului sau a Statiunii Sovata, care, alaturi de pitorescul sat al mestesugarilor din Corund, alcatuiesc o zona potrivita oricarui anotimp. Vara cu baile facute in lacurile si strandurile sarate de la Sovata sau PRAID si plimbarile prin oxigenatele paduri, toamna in vizita la cetati pe un fundal pastelat, iarna la schi pe micutele partii, iar primavara la aerosolii salinei Praid si la renumitele targuri de mestesugari de la Corund…

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta. Va rog sa dati share si like pe facebook pentru a ne promova tara la cat mai multe persoane.

PS: Apasati mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si veti ajunge direct la harta google iar de acolo, daca apasati butonul „navigare” o sa va duca direct la destinatia turistica…

Related Post

2 gânduri despre „IN VIZITA LA STRAMOASA REGINEI ANGLIEI. CLAUDINE RHEDEY SI CASTELUL SAU.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.