TEMPLUL CORAL. UN OBIECTIV ISTORIC MAI PUTIN CUNOSCUT DIN BUCURESTI.

Templul Coral, mozaic, evreiesc, evrei, Bucuresti, obiective turistice Romania, arhitectura maura

Am ajuns sa vizitez TEMPLUL CORAL DIN BUCURESTI dupa ce am vazut cateva poze cu acesta si am aflat ca se poate vizita ca orice muzeu. M-a atras in principal vechimea monumentului, arhitectura sa maura care m-a dus cu gandul la bisericile si cetatile vizitate in Andaluzia, precum si abstracta si plina de culoare pictura interioara. Pentru mine, vizitarea oricarui monument de pe teritoriul tarii noastre inseamna cultura, educatie, inseamna descoperirea istoriei, a ceea ce suntem sau ce sunt altii, dar, din pacate, foarte putini conationali gandesc in felul acesta. Nici macar bisericile noastre nu sunt prea vizitate pentru istorie si cultura, ci doar pentru religie, iar asta spune foarte multe despre educatia noastra, a romanilor.

Ca sa vizitez sinagoga am platit 10 lei, iar la interior un ghid sau gobai (administrator al sinagogii) mi-a povestit despre istoria acestei constructii, despre religia lor, simbolistica si istoria evreilor din Bucuresti si din tara. Am aflat cu aceasta ocazie mai multe lucruri noi. Spre exemplu, faptul ca denumirea Templului Coral vine de la obiceiul religios al predicilor de a fi insotite de un cor, care impreuna cu rabinul realizeaza un fel de concert. Ca si organizare, barbatii stateau la parter iar femeile la cele doua etaje. In prezent, avand in vedere faptul ca femeilor in varsta le era greu sa urce la etaj, au fost amenajate un fel de perdelute ce despartesc cele doua randuri, si astfel barbatii de femei.

Aceasta constructie este cel mai mare lacas de cult mozaic din Romania, fiind ridicata la jumatatea anilor 1800 ca si replica a sinagogii Tempelgasse din Viena distrusa de nazisti in Al Doilea Razboi Mondial. Am mai aflat ca imediat dupa constructia acesteia, romanii furiosi pe faptul ca in Constitutie era prevazuta si acordarea cetateniei evreilor, au incendiat-o, iar Carol I si Kogalniceanu au contribuit la acoperirea pagubelor. Cetatenia evreilor in Romania a fost amanata pana dupa Al Doilea Razboi Mondial, dar pana atunci evreii au luptat alaturi de romani in cele doua razboaie, iar mai multe placute de aici amintesc numele celor decedati. In perioada interbelica Bucurestiul a avut una dintre cele mai importante comunitati evreiesti din estul Europei, reprezentand 10% din populatia totala, dar evenimentele din timpul celui De-al Doilea Razboi Mondial si emigratia pecuniara a regimului comunist, care s-a extins mai apoi la sasi, au facut ca sa mai avem prin Bucuresti in zilele noastre doar circa 3000 de evrei.

Am mai aflat ca dintre evreii practicanti ai religiei lor circa 40% sunt ortodocsi, 30% reformisti, 30% conservatori, iar cei de aici sunt ortodocsi. Nu stiam ca iudeii ortodocsi sunt scutiti in Israel de plata unor taxe si de armata obligatorie, de 3 ani pentru barbati, 2 ani pentru femei si ca din acest motiv mare parte din populatie ii urasc sau cel putin au o aversiune pentru ei.

Legat de simbolistica am aflat ca toate picturile abstracte de pe pereti semnifica divinul abstract, care nu poate fii inteles, avand in vedere ca nu pictau chipuri conform poruncii “sa nu-ti faci chip cioplit”. Pe altar am vazut un arbore, ce semnifica bineinteles arborele vietii, intalnit in mai toate religiile, apoi o coroana ce semnifica divinul iar in ebraica era scrisa “TORA”- biblia ebraica sau Vechiul Testament la noi. In fata templului am gasit o imensa menora, un candelabru cu sapte brate, unul dintre cele mai vechi simboluri ale poporului evreu.

APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

 

Program de vizitare: luni – joi: 9.00-15.00, vineri şi duminica: 9.00-13.00, sambata: inchis

 

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie culturala!

 

PS: Apasa mai sus pe numele obiectivului scris cu litere mari si vei ajunge direct la harta google iar acolo apasa butonul „navigare” ca sa te duca direct la destinatia turistica…

Related Post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.