Zona orasului Miercurea Ciuc este o alta destinatie frumoasa de vacanta. Aici am gasit mai multe vestigii istorice si cateva obiective culturale interesante, iar in imediata apropiere, intr-un cadru natural superb, am avut parte de bai, schi si relaxare- vizitand statiunile Baile Tusnad, Harghita Bai, Baile Homorod, Madaras, Lacul Sf. Ana. Traseu cultural de mai jos ajunge in Miercurea Ciuc si la a sa interesanta Cetate Miko, in Odorheiu Secuiesc si la situl Unesco Darjiu.

Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Darjiu

In zona orasului MIERCUREA CIUC s-au descoperit fortificatii dacice din jurul anilor 100, orasul fiind mentionat documentar prima data ca si targ, in jurul anilor 1500.

Cel mai important obiectiv turistic al micutului oras Miercurea Ciuc este CETATEA MIKO. Construita in jurul anilor 1600, cetatea poarta numele capitanului Scaunului Ciuc, cel care a initiat acesta constructie. Infatisarea actuala a primit-o de la austrieci, care au reconstruit Cetatea Miko in anii 1700, dupa stricaciunile facute de o invazie turca.

Cetatea Miko, Miercurea Ciuc (62)
Cetatea Miko, Miercurea Ciuc (101)

Din 1970 Cetatea Miko din Miercurea Ciuc gazduieste festivaluri si universitati de vara, precum si sediul Muzeului Secuiesc al Ciucului- un muzeu foarte bine organizat.  Am gasit intr-un corp la parterul Cetatii Miko, expozitii ce reprezinta viata traditionala din zona Ciucului, acompaniate de sunete specifice si de filme, apoi o fantana bine pusa in valoare, o bucatarie medievala si diverse obiecte medievale descoperite in sit.

Cetatea Miko, Miercurea Ciuc
Cetatea Miko, Miercurea Ciuc
Cetatea Miko, Miercurea Ciuc (93)

In sala comandamentului de la etajul Cetatii Miko am admirat o panoplie de arme medievale, iar un farmec deosebit a fost dat de faptul ca ne-am putut fotografia aici imbracati in tinuta militara austriaca, tinand in mana un steag, o trompeta sau o toba, astfel incat am intrat in atmosfera timpurilor apuse si parca ne asteptam din moment in moment sa soseasca in camera ofiterii imperiali.

Cetatea Miko, Miercurea Ciuc (70)
Cetatea Miko, Miercurea Ciuc (87)

Tot la etaj l-am descoperit pe Ioan Caianu sau in latina Johannes Caioni, tipograful franciscan de origine romana, cel care a infiintat in zona o renumita tipografie. Acesta este memorabil si prin scrierea sa Codexul Caioni, o culegere de cantece medievale, inclusiv romanesti, cantece care au fost extrase si publicate mai tarziu de Martian Negrea, compozitorul roman „intalnit” in Valea Viilor.

Am mai gasit expuse in Cetatea Miko si presa originala a tipografului, carti vechi si interesante modele de tipar pentru ornamentat.

Cetatea Miko, Miercurea Ciuc (67)
Cetatea Miko, Miercurea Ciuc (70)
APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

M-a impresionat din nou ospitalitatea maghiarilor, care, plecand de la omul de la paza, toti m-au invitat sa mai revin pe la ei…

Adresa: Strada Piata Cetatii, nr. 2, Miercurea Ciuc. Program de vizitare: luni inchis, marti-duminica 9-17.

Am mai incercat sa vizitez in Miercurea Ciuc si Galeria de Arta Nagy Imre dar era inchisa, fara sa gasesc pe internet sau la fata locului motivul, asa ca am plecat mai departe spre urmatorul obiectiv…

La iesirea din ODORHEIU SECUIESC, cum mergi spre Cristuru Secuiesc, am facut o oprire pentru a admira frumoasa capela fortificata numita Capela “Inima lui Isus”. O constructie foarte interesanta ce dateaza din anii 1300 si care seamana foarte mult cu Biserica Rotonda de la Geoagiu.

Odorheiu Secuiesc, obiective turistice, capela inima lui isus
APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Urmatorul obiectiv turistic al acestui traseu a fost DARJIU, la care am mai incercat si cu alta ocazie sa ajung, venind de pe DN 1, dinspre Mureni, dar drumul de piatra m-a facut sa ma intorc. Cel mai bun drum ca sa ajungeti la Darjiu este cel dinspre Odorhei sau Cristuru Secuiesc.

Biserica fortificata de la DARJIU este inscrisa pe lista Unesco si are cele mai frumoase si interesante picturi murale de interior pe care le-am vazut la o biserica catolica, unitariana de fapt. In aceste picturi am gasit reprezentate scene de lupta intre crestini si migratorii cumani, dar si scene religioase.

Darjiu, sit Unesco (8)
biserica unitariana Darjiu, sit Unesco

In zidurile inconjuratoare ale Bisericii Unitariene Darjiu sunt incaperile care pastrau in trecut in siguranta proviziile. Am gasit si acum in curte, mari lazi de lemn inscriptionate cu numele satenilor, in care acestia isi pastrau ce aveau mai de pret, ca intr-un fel de casete de valori medievale.

biserica unitariana Darjiu, sit Unesco

Intrarea in curtea Bisericii Unitariene Darjiu se face pe sub inaltul turn de clopotnita, in care ne-am urcat pentru a ne bucura de frumoasa priveliste asupra bisericii si a satului.

biserica unitariana Darjiu, sit Unesco
biserica unitariana Darjiu, sit Unesco

Am intalnit si aici simbolul Bisericii Unitariene ce a aparut in Transilvania, de unde s-a raspandit mai apoi in lume. Simbolul lor, porumbelul inconjurat de un dragon, care probabil are influenta din ordinul dragonului din care facea parte si voievodul Vlad Dracul, l-am vazut in mai multe locuri, printre care si in Castelul Karolyi din Carei,  Castelul Cernovici, Muzeul de Arta Arad.

Si aici, preotul unitarian foarte ospitalier, ne-a invitat sa-i mai vizitam si va transmit si eu mai departe aceasta invitatie…

simbolul unitarian
simbolul unitarian
APASA AICI PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

Sper ca v-a placut articolul si ca v-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta! Va invit in incheiere sa descoperiti si alte trasee interesante din Romania: https://www.taradacilor.ro/2016/02/28/tara-dacilor-pe-harta/

harta obiectivelor turistice ale Romaniei, ce sa vezi, infoturist

Similar Posts

15 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *